در ابتدا باید به بیان اهمیت آبزی پروری پایدار بپردازیم.
جمعیت انسان در حال رشد است و سرعت رشد جمعیت، روزانه در حال افزایش است، از طرفی فضای کافی برای پرورش دام های گوشتی با محدودیت هایی مواجه است که این محدودیت ها در محیط آبی وجود ندارد، ولی خود منابع آبی نیز محدود هستند و همچنین هزینه های لازم برای پرورش و تغذیه ماهیان پرورشی نیز بالاست، تمام این عوامل اگر کنترل نشده پیش بروند و به درستی مدیریت نشوند، باعث کاهش و حتی شاید توقف سیستم های پرورش آبزی در مزارع آبزی پروری می شوند. در اینجاست که اهمیت توسعه پایدار پرورش ماهی و آبزی در مزارع آبزی پروری مشخص می گردد. در حقیقت برای دستیابی به توسعه پایدار آبزی پروری، باید از روش های نوین و هوشمند کمک گرفت.
متاسفانه امروزه بسیاری از پرورش دهندگان، هدف اصلی آبزی پروری در مزارع آبزی پروری که محافظت از ذخایر ژنتیکی و زیست محیطی است را فراموش کرده اند. باید یادآوری کرد که پرورش آبزیان نیز، نیازمند منابع آبی می باشد، و اگر توسعه پایدار آبزی پروری به درستی انجام نشود، به منابع آبی لطمه خواهد خورد و درنهایت، به گونه های آبزیان موجود در آن منبع آبی نیز صدمات جدی و جبران ناپذیری وارد خواهد گشت. در اینجاست که مفهوم آبزی پروری پایدار نمایان می شود. آبزی پروری پایدار به بیان ساده یعنی پرورش گونه های آبزی برای اهداف اقتصادی، به طوری که برای محیط زیست خطر آفرینی نکند، و یا حتی تاثیر مثبت روی آن بگذارد و همینطور باعث نفع اقتصادی شود. برای مثال، سالانه 30 میلیون تن جلبک دریایی یا علف دریایی پروش داده میشود که میشود از آن، به عنوان بیشترین گونه آبزی نام برد که با آبزی پروری تولید می شود. جلبک دریایی، پایدارترین فرآورده آبزی پروری می باشد و در حقیقت، بر روی پایداری آبزی پروری، تاثیر مثبت دارد، چرا که جلبک دریایی یا همان علف دریایی، نیتروژن و فسفر اضافی آب را به خود جذب می کنند و برای پرورش آنها اصلا نیازی به غذاهی نداریم. بنابراین جلبک دریایی هم برای محیط زیست مفید است و هم برای صرفه جویی اقتصادی.
دلیل توسعه پایدار آبزی پروری چیست؟
چرا صید ماهیان به تنهایی پاسخگوی نیاز جامعه بشری نمی باشد؟در پاسخ باید گفت، پرورش آبزیان از هزاران سال پیش، به روش های مختلف انجام می گرفته. مثلا چینیان از حدود 4000 سال قبل به پرورش کپور ماهیان می پرداختند. اما در دنیای امروز، یکی از دلایل اصلی توسعه آبزی پروری هوشمند ، حفاظت از جانوران دریایی و پایش مداوم آبزیان در حال انقراض می باشد. به طور مثال، در چند دهه اخیر صید ماهی خاویاری فیل ماهی (Huso huso) از دریای خزر ممنوع اعلام شده است، چرا که ارزش بسیار بالای خاویار این ماهی (بلوگا) باعث شده که صید فیل ماهی خزر در طی سالیان سال به طور گسترده انجام شود و امروزه فیل ماهی خزر در لیست ماهیان در حال انقراض قرار گیرد. به همین دلیل در طی این سالها مزارع مختلفی برای پرورش این نوع از ماهیان ایجاد شد. آبزی پروی در مقایسه با صید، روشی بسیار مطمن تر و کارآمد تر می باشد. در شکل سمت راست، نسبت رشد آبزی پروری (زرد) به رشد صید (آبی) از گذشته تا سال 2010 با پیش بینی آینده نشان داده شده است.
بخش های آبزی پروری و توسعه پایدار در مزارع آبزی پروری
سه پایه اصلی برای آبزی پروری و توسعه پایدار عبارت اند از:
. اقتصادی
. زیست محیطی
. اجتماعی
در بسیاری از موارد، نگه داشتن تعادل بین هر سه رکن آبزی پروری و توسعه پایدار بسیار دشوار است، مخصوصا در زمینه اقتصادی و زیست محیطی ممکن است تضادهای زیادی مشاهده شود. به طور مثال، در پرورش با استفاده از آب شور دریا، در خیلی از موارد پرورش دهنده برای این که سود بیشتری به دست آورد، دست به تخریب جنگل های مانگرو که در حاشیه آب دریا رشد می کنند بزند.
مدیریت هوشمند مزرعه آبزی پروریراهکار دستیابی به آبزی پروری و توسعه پایدار برای مزارع آبزی پروری
به طور خلاصه میتوانیم 5 راهکار داشته باشیم:
1 – سرمایه گذاری در نوآوری و انتقال فناوری
2 – تمرکز بر روی سطوح فراتر از مزرعه
3 – اختصاص گرفتن تسهیلات ویژه برای آبزی پروری و توسعه پایدار
4 – استفاده از فناوری اطلاعات
5 – مصرف ماهیانی که در بخش پایینی زنجیره غذایی قرار دارند
1 _ سرمایه گذاری در نوآوری و انتقال فناوری:
همانطور که ذکر شد، آبزی پروری گسترده یک صنعت نوپا است و هنوز چند دهه از دامداری عقب تر است. به کار بردن و بهبود برخی فن آوری های دخیل در آبزی پروری مانند اصلاح نژاد، کنترل بیماری، خوراک و تغذیه، کنترل کیفیت آب و …از جمله کارهایی می باشد که علم میتواند در بهبود کارایی آن موفق باشد و دانش سنتی را تکمیل کند. به طور مثال استفاده از غذای پلت، برای بسیاری از ماهیان از جمله گربه ماهی بسیار کارآمد بوده و سود اقتصادی زیادی را می رساند.
2 _ تمرکز بر روی سطوح فراتر از مزرعه: اکثر مقررات و طرح های صدور گواهینامه آبزی پروری برای مزارع آبزی پروری در سطح مزرعه فردی متمرکز هستند. اما شرایطی را در نظر بگیرید که در یک منطقه مناسب برای آبزی پروری، تعداد زیادی از آبزی پروران هستند که همگی تنها به فکر منفعت مزرعه پرورشی شخصی خودشان می باشند. در این شرایط مزارع آبزی پروری تاثیرات منفی فزاینده ای بر روی محیط زیست خواهند داشت (مانند آلودگی آب و بیماری های آبزیان). برنامه ریزی جمعی و منطقه بندی میتواند تضمین کند که عملیات آبزی پروری در حد تحمل اکوسیستم منطقه اطراف باقی میماند و همچنین می تواند درگیری هایی که ممکن است بین پرورش دهنده های مختلف بر سر استفاده از منابع آبی پیش می آید را حل کند.
3 _ اختصاص گرفتن تسهیلات ویژه برای آبزی پروری هوشمند و توسعه پایدار: این کار برای ایجاد انگیزه در پرورش دهنده ( مزارع آبزی پروری ) برای پیروی از قوانین آبزی پروری پایدار موثر است. مثلا به کسانی که در زمینه پرورش میگوی پایدار عمل می کنند، امکان دسترسی به آموزش رایگان نکات پرورشی، تامین آب، و تصفیه فاضلاب، داده شود. هم چنین وام های کم بهره و برخی معافیت های مالیاتی برای مزارع کوچک نیز می توانند مشوق خوبی برای مزرعه داران باشند.
4 _ استفاده از فناوری اطلاعات:با توجه به رشد افزون فن آوری اطلاعات و اینترنت اشیاء، استفاده از این امر در زمینه پرورش آبزیان می تواند بسیار مفید باشد. در حقیقت هوشمند سازی مزارع پرورشی می توانند بر آبزی پروری و توسعه پایدار و پایش مداوم آبزیان تاثیرات مثبت فراوانی داشته باشد. به طور مثال، پیشرفت در زمینه فن آوری های ماهواره ای و نقشه برداری، شبیه سازی های زیست محیطی (در آبزی پروری، تمام تلاش بر این است که محیط زندگی طبیعی آبزیان برای آنها شبیه سازی شود)، داده باز یا open data (اشتراک داده های تحقیقی)، اتصالات (به این معنا که سیستم های نظارت و برنامه ریزی در سطح جهانی که آبزی پروری و توسعه پایدار را تشویق می کنند، امکان پذیر باشد). پلتفرمی که بتواند همه مقاصد مورد نظر برای آبزی پروری را به صورت ادغام شده داشته باشد، می تواند به دولت ها کمک کند تا برنامه ریزی و نظارت جمعی را بهبود بخشد.همچنین آبزی پروری هوشمند، مزایای فراوانی را برای پرورش دهنده در پی دارد، برای مثال می تواند بسیاری از هزینه ها را برای او به حداقل برساند، از جمله اینکه به نیروی انسانی کمتری نیاز است، هوش مصنوعی در حقیقت قادر است با پایش مداوم آبزیان و بررسی رفتار آنها و همچنین بررسی شاخص های فیزیکو شیمیایی آب، به پروش دهنده در تشخیص زود به هنگام بیماری ها یا پیشگیری از بسیاری از بیماری ها کمک کند. همچنین یکی از داغ ترین و تازه ترین مسائل مطرح شده در شیلات، علاوه بر اینترنت اشیاء بحث بلاکچین میباشد. در یک توضیح خلاصه، می توان گفت با استفاده از اینترنت اشیاء، هوشمند سازی مزرعه امکان پذیر میشود. اینترنت اشیاء اطلاعاتی را جمع آوری می کند که در بلاکچین ذخیره می شوند. بلاکچین در حقیقت می تواند به ردیابی کمک کند و از بسیاری از تقلب هایی که در زمینه آبزی پروری میشود، جلوگیری کند. بلاکچین یک رابطه را بین پرورش دهندگان ماهی، عمده فروشان، خرده فروشان، و مشتریان برقرار می سازد که باعث جلب اطمینان هر کدام از بخش ها می شود.
5 _ مصرف ماهیانی که در بخش پایینی زنجیره غذایی قرار دارند:این موضوع تا حد زیادی به بحث جیره نویسی و تغذیه خود آبزیان پرورشی (آبزی پروری پایدار) برمی گردد. در حقیقت یکی از دلایل انقراض (یا در خطر جدی انقراض قرار داشتن) بسیاری از گونه های ماهی، این است که از آنها برای تغذیه سایر آبزیان و به خصوص برای تغذیه ماهیان گوشتخوار استفاده می شود. این امر در حقیقت جدای از اینکه صدمات فراوانی به خزانه ژنی آبزیان در طبیعت و محیط زیست وارد می کند، از نظر اقتصادی نیز هزینه های زیادی را برای پرورش دهنده در پی خواهد داشت. در حقیقت یکی از بهترین و مفید ترین خوراک های ماهی، پودر ماهی می باشد، ولی منابع آن رو به کاهش است و همچنین هزینه زیادی را به خودش اختصاص می دهد. تلاش های زیادی برای جایگزینی منابع دیگر (اکثرا منابع گیاهی یا استفاده از جلبک ها و گیاهان آبزی) برای پودر ماهی در حال انجام می باشد. یکی از راه های دیگر برای کاهش هزینه های پرورش دهنده و در عین حال جلوگیری از انقراض گونه های در خطر انقراضی که برای تولید پودر ماهی استفاده می شوند، پرورش گونه هایی است که اصولا گیاه خوار می باشند بنابراین نیازی به مصرف گوشت سایر ماهیان ندارند در مزارع آبزی پروری. در حقیقت اگر ماهی های پرورشی به مقادیر زیادی از ماهیان وحشی نیاز نداشته باشند، سیستم پرورش ماهی در مزارع آبزی پروری می تواند فشار بر اکوسیستم های دریایی را کاهش دهد و بنابراین اهداف ما برای آبزی پروری در مزارع آبزی پروری و توسعه پایدار ، محقق خواهند شد. برای مثال گونه هایی مانند تیلاپیا، گربه ماهی، ماهی کپور و نرم تنان دو کفه ای می توانند مناسب باشند. برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار در آبزی پروری، در زمینه تغذیه گونه های گوشتخوار مانند قزل آلا و سالمون، باید تحقیقات گسترده ای صورت گیرد تا بتوان جایگزین مناسبی برای پودر ماهی پیدا کرد.
آرامش تولید کننده
سرمایه گذاری بر روی موجود زنده ، همیشه پرخطر و پر ریسک و پراز استرس بوده است . سامانه هوشمند رهبان به شما آرامش می دهد
سود بیشتر
با همان وقت و سرمایه و زیرساخت های کنونی، هزینه های خود را کاهش دهید و تولید را بالا ببرید. این امروز برای تولید کننده ایرانی ارزان مهیا شده است
مدیریت آسان تر
کارکنان، خوراک، آب و ماهی را آسانتر مدیریت کنید . از انجام عملیات لازم ، به موقع مطلع شدید تا در هیچ حالتی دیگر غافلگیر نشوید
کارشناسان فروش ما
در اسرع وقت با شما تماس می گیرند و راهنمایی های لازم جهت خرید، ادامه سفارش و پرداخت را در اختیار شما قرار می دهند .
1 روی دکمه ورود کلیک کنید
2 فرم را تکمیل کنید
3 منتظر تماس همکاران ما باشید